De term “functionerende alcoholist” wordt over het algemeen gebruikt om te voorkomen dat iemand als een stereotiepe alcoholist wordt bestempeld. Alcohol is een van de meest misbruikte stoffen en heeft vaak specifieke stereotypen die verband houden met misbruik ervan. Wanneer je je iemand voorstelt die worstelt met alcoholverslaving, is het gebruikelijk om je een verwarde, dakloze persoon voor te stellen, of iemand die zijn huis, familie en andere bezittingen heeft verloren als gevolg van hun alcoholmisbruik. Deze stereotypen zijn slechts het eindresultaat van een veel langer proces en ze kunnen functionerende alcoholisten misleiden omdat hun leven nog niet aan deze stereotypen voldoet.Iemand die de term “functionerende alcoholist” gebruikt om zichzelf te definiëren, kan ontkennen over de omvang van hun probleem. De realiteit is dat een functionerende alcoholist nog steeds kan worden gecontroleerd door hun alcoholmisbruik en echt moeite kan hebben met stoppen met alcohol drinken.

Wat is een functionerende alcoholist?

Als alcoholmisbruik wordt vermoed, zijn er een paar tekenen die erop kunnen wijzen dat er een probleem is. Mogelijke tekenen van een functionerende alcoholist kunnen zijn:

  • Alcohol drinken om het eten van voedsel te vervangen.
  • Boze of defensieve reacties geven wanneer iemand de mogelijkheid van alcoholisme bespreekt.
  • Niet meer weten wat er gebeurde toen je onder invloed was.
  • Het stellen van drink limieten en het niet naleven ervan.
  • Deelnemen aan “pre-drinking” voor een avondje uit.
  • Drinken wanneer je alleen bent, in de ochtend of gedurende de dag.

Alcoholisme is een ziekte die zich langzaam ontwikkelt in de loop van de tijd, niet allemaal tegelijk. Hoewel iedereen deze progressie anders kan ervaren, zijn er vier gemeenschappelijke stadia die mensen doorlopen wanneer ze een functionele alcoholist worden. Een alcoholverslaving is nooit makkelijk om vanaf te komen en kan risico’s met zich meebrengen als je er meteen mee stopt. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts. 

De vier stadia

Een functionerende alcoholist doorloopt vier stadia. Het eerste stadium is incidenteel alcoholmisbruik en bingedrinken. Vervolgens in het tweede stadium wordt het drinken verhoogd als copingmechanisme. In het derde stadium beginnen de problemen van het overmatige drinken de aandacht te trekken. Tot slot in het vierde stadium zijn er zichtbare psychologische en fysieke veranderingen, waardoor het pad naar de verslaving compleet is bewandeld. 

Bron: Connection SGGZ